PRVI POSREDOVALCI

PRVI POSREDOVALCI

 

Kadar pride do resnega zdravstvenega stanja je potrebna hitra in primerna pomoč. Nujna medicinska pomoč Žalec ima do bolj oddaljenih krajev na svojem področju daljše dostopne čase. V teh primerih je nujno, da z nudenjem prve pomoči pri nenadno obolelemu/poškodovanemu pričnemo čimprej, saj se s tem možnost za preživetje znatno izboljša.

V ta namen se v Sloveniji vzpostavlja sistem prvih posredovalcev. To so občanke in občani, ki opravijo usposabljanje za prve posredovalce, kjer se naučijo ukrepov nudenja prve pomoči, da lahko v svojem prostem času pomagajo svojim sokrajanom in nudijo takojšnjo oskrbo do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.

Zato je pomembno, da imamo tudi na področju vseh občin Spodnje Savinjske doline urejen sistem prvih posredovalcev, saj bomo na ta način našim občankam in občanom nudili hitrejšo in kakovostnejšo prvo zdravstveno oskrbo.

 

KDO lahko postane prvi posredovalec:

  • vsakdo, ki je polnoleten
  • ima bivališče na področju ene izmed občin Spodnje Savinjske doline
  • je pripravljen pomagati sočloveku

 

KAKO poteka USPOSABLJANJE za prve posredovalce:

  • udeležba je BREZPLAČNA
  • trajanje tečaja je 10 šolskih ur
  • poteka v prostorih ZD Žalec oz. po dogovoru v drugem kraju (bližje tečajnikom)
  • usposabljanje poteka skladno s Pravilnikom o službi nujne medicinske pomoči

 

OPOMBA: Tečajniki opravijo osnovno usposabljanje, znanje se nato obnavlja na obnovitvenem usposabljanju.

 

DODATNE INFORMACIJE: Pišite nam elektronsko sporočilo na ppo@zd-žalec.si in kolektiv NMP Žalec vam bo odgovoril na morebitna dodatna vprašanja.

 

PRIJAVA: https://forms.gle/LNRyejP9cX13t47m8

 

 

IZVEDEN PRVI TEČAJ ZA PRVE POSREDOVALCE, 17. IN 18. 5. 2024: https://zd-zalec.si/wp-content/uploads/2024/05/prvi-tečaj-za-PP.pdf