Cepljenje proti gripi – CEPIVO PONOVNO NA ZALOGI

CEPLJENJE PROTI GRIPI V SEZONI 2020/2021

Spoštovani!

Obveščamo Vas, da bomo v Zdravstvenem domu Žalec pričeli s cepljenjem proti sezonski gripi v ponedeljek, 19.10.2020.

Cepljenje se od 10.12.2020 dalje izvaja v prostorih Nujne medicinske pomoči (glavni vhod ZD Žalec),

od ponedeljka do petka od 12.00 – 16.00 ure.

Priporočila za cepljenje proti gripi ostajajo enako kot so bila v letu 2019 in sicer:

  • Cepljenje se še posebej priporoča ogroženim skupinam (kronični bolniki, stari 65 let ali več, izjemno debeli in nosečnice).

Cena cepljenja je za vse starostne skupine krita iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (odrasli in otroci stari 3 leta in več), torej je cepljenje brezplačno.

Na cepljenje lahko prihajajo izključno zdravi ljudje, v smislu, da nimajo simptomov infekcije zgornjih dihal ali bolezenskih znakov, ki bi jih lahko pripisali okužbi s Covid-19 ali drugih akutnih virusnih obolenj ter niso bili v tesnem stiku z osebo, ki preboleva Covid-19.

V skladu s Programom cepljenja in zaščite z zdravili je cepljenje proti sezonski gripi posebej priporočljivo za vse osebe, ki imajo kronične bolezni (obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski sistem), za osebe stare 65 let in več, nosečnice in ekstremno debele (ITM enako ali več kot 40).

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

S cepivom proti gripi se ne smejo cepiti osebe, ki so imele hudo alergijsko reakcijo po predhodnem cepljenju s tem cepivom ali imajo alergijo na katero od sestavin cepiva oziroma so alergične na kokošja jajca. Cepljenje je potrebno odložiti pri osebah, ki so akutno zbolele in imajo povišano telesno temperaturo.

Kolektiv ZD Žalec