CEPLJENJE PROTI COVID-19

Potek cepljenja proti bolezni COVID-19 v Zdravstvenem domu (ZD) Žalec

 

Kako poteka cepljenje glede na nacionalni načrt?

Cepljenje v  cepilnem centru ZD Žalec poteka v skladu z nacionalnim načrtom cepljenja, ki je dostopen na sledeči povezavi: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZ/DOKUMENTI/Javne-objave/Nacionalna-strategija-cepljenja-IV..docx

Vsak zdravstveni dom, tudi naš, naroča cepivo na podlagi seznamov, ki jih prejmemo od osebnih zdravnikov pacientov. To število vseh pacientov v starostni oz. prednostni skupini se javi na NIJZ, ki nam zagotovi cepivo. Slednje se potem enakomerno porazdeli med vse ambulante. V primeru, da na NIJZ nimajo dovolj cepiva, nam ga pošljejo manj. Zgodi se tudi, da kakšen teden dobimo cepivo zgolj za 2. odmerek, ker ni dovolj cepiva za 1. odmerek, čeprav ga naročimo.

 

Na kaj moram biti pozoren pri prijavi na cepljenje?

Bodite pozorni, da elektronska prijava na cepljenje preko portala eUprava velja samo za mlajše od 60 let. Vsi v starosti 60 let in več se morajo naročiti preko osebnega zdravnika, sicer ne bodo na našem seznamu. Seznama iz eUprave zdravstveni dom ne prejema.

Vsi, ki ste starejši od 60 let in kronični bolniki, za cepljenje pokličete v ambulanto vašega osebnega zdravnika, kjer vas bodo umestili na seznam ob upoštevanju vaše starosti in prisotnosti kroničnih bolezni.

 

Ali moram kaj narediti, če med čakanjem na cepljenje zbolim za COVID-19?

V kolikor kdo od uvrščenih na seznamu za cepljenje zboli za COVID-19, naj opozori v ambulanto osebnega zdravnika, da vas začasno odstrani iz aktualnega seznama cepljenja. Po trenutnih podatkih traja zaščita pred ponovno okužbo do 6 mesecev. V začetku 6. meseca po preboleli okužbi ponovno javite v ambulanto vašega zdravnika, da vas dajo na seznam za cepljenje. Glede na številne dodatne administrativne obremenitve ni možno zagotoviti še sledenje vseh, ki prebolite COVID-19, da vas avtomatsko dajo na seznam. Iz tega razloga si prosim sami zabeležite, kdaj ste zboleli in kdaj morate javiti v ambulanto, da ponovno pridete na seznam.

 

Sem na seznamu za cepljenje, kaj sedaj?

Po novem bodo cepljenje prevzele ambulante vaših izbranih zdravnikov. V tednu od 22.3.2021 naprej, ko boste na vrsti, vas bodo klicali s strani ambulante vašega izbranega zdravnika. Dogovorili se boste za datum in uro cepljenja. Na dan cepljenja morate biti brez znakov in simptomov za svežo okužbo dihal in/ali prebavil, v nasprotnem primeru potrebujete testiranje na bolezen COVID-19. V kolikor se na cepljenje ne javite pravočasno, bo obveščen naslednji na seznamu, vi pa se morate ponovno naročiti za termin v svoji ambulanti. Vsaka ambulanta bo imela svoj sistem naročanja in bo glede na interes za cepljenje in glede na prispelo cepivo klicala paciente, ki jih lahko cepi v posameznem tednu. Prosim za razumevanje, saj je količina cepiva omejena, tovrstno delo pa dodatna obremenitev za vsako ambulanto.

 

Kje poteka cepljenje?

Cepljenje poteka v prostorih, ki jih bo določila ambulanta vašega izbranega zdravnika. Te podatke boste dobili, ko boste klicani s strani vaše ambulante izbranega zdravnika.

 

Ali si lahko izberem sam, s katerim cepivom proti bolezni COVID-19 bom cepljen?

Glede na omejeno količino cepiva v svetu in v Sloveniji, trenutno ni možno izbirati vrsto cepiva, izjema so samo starejši od 65 let, ki se lahko odločijo za cepljenje z AstraZeneca, čeprav je za njih po trenutnih študijah predvideno mRNA cepivo (Pfizer/BioNTech ali Moderna).

 

Kje lahko dobim dodatne informacije glede cepljenja?

 

S katerim cepivom bom cepljen?

Trenutno se za cepljenje uporabljajo 3 vrste cepiv. mRNA cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna ter vektorsko cepivo AstraZeneca. Za ZD Žalec od mRNA cepiv dobivamo cepivo Pfizer/BioNTech.

Po trenutnih študijah se priporoča mRNA cepivo za vse paciente in bolnike stare 65 let in več, medtem ko se za mlajše 18 – 65 let uporablja cepivo AstraZeneca. V kolikor bi kdo iz skupine 65+ želel biti cepljen s cepivom AstraZeneca, mora na to posebej opozoriti v ambulanti izbranega zdravnika.

 

Katera prednostna skupina je trenutno predvidena za cepljenje glede na dostopno cepivo v ZD Žalec? (posodobljeno 29.3.2021)

Cepivo Pfizer/BioNTech: Starostna skupina 70-74 let ter ranljivi kronični bolniki ne glede na starost (slednje ni ista skupina kot kronični bolniki).

Cepivo AstraZeneca: kronični bolniki 18-64 let (v omejenem obsegu).

Dodatno obvestilo. Nova navodila NIJZ bolj natančno opredeljujejo, kdo spada med kronične bolnike. Teh navodil se zdravniki moramo držati, zato se lahko zgodi, da bo kdo iz seznama ranljivih kroničnih bolnikov prešel na seznam kroničnih bolnikov.

 

Delam v službi, ki po priporočilih za cepljenje spada med nujne službe. Kdaj bom na vrsti?

Vsi, ki delate v nujnih službah glede na nacionalno strategijo cepljenja in ne spadate med druge prednostne skupine, se ne naročajte pri izbranih zdravnikih. Trenutno zbiramo sezname zainteresiranih. V priponki imate dostop do razpredelnice v Excel-u, kamor bodo odgovorne osebe v neki nujni službi vpisovale vaše zaposlene. Vaša odgovorna oseba bo izpolnila tudi obrazec, v katerem se bo pravno formalno potrdilo, da spadate med nujno službo za posamezno kategorijo določeno s strani nacionalne strategije cepljenja in nam ta obrazec skupaj s seznamom posredovala na elektronski naslov, ki je naveden v priponki z navodili. Prosim, če pozorno preberete navodila v priponki. Ko bo na voljo cepivo, bomo vse, ki ste se uspešno prijavili v seznam cepljenja in boste na vrsti, poklicali s strani našega cepilnega centra in se dogovorili za termine cepljenja. Tovrstna cepljenja za nujne službe potekajo še vedno preko cepilnega centra.

Povezava do datotek: Excel seznam za cepljenje v nujnih službah, Obrazec za potrditev opravljanja nujne službe, Navodila cepilnega centra ZD Žalec za nujne službe.

 

Gregor Kralj, dr.med., spec.

strokovni vodja

JZ Zdravstveni dom »dr. Jožeta Potrate« Žalec