CEPLJENJE PROTI COVID-19

Potek cepljenja proti bolezni COVID-19 v Zdravstvenem domu (ZD) Žalec

 

Kako poteka cepljenje glede na nacionalni načrt?

Cepljenje v  cepilnem centru ZD Žalec poteka v skladu z nacionalnim načrtom cepljenja, ki je dostopen na sledeči povezavi: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZ/DOKUMENTI/Novice/Nacionalna-strategija-cepljenja-VI.pdf

Vsak zdravstveni dom, tudi naš, naroča cepivo na podlagi seznamov, ki jih prejmemo. To število vseh pacientov v starostni oz. prednostni skupini se javi na NIJZ, ki nam zagotovi cepivo. V primeru, da na NIJZ nimajo dovolj cepiva, nam ga pošljejo manj. Zgodi se tudi, da kakšen teden dobimo cepivo zgolj za 2. odmerek, ker ni dovolj cepiva za 1. odmerek, čeprav ga naročimo.

 

Kje se lahko prijavim na cepljenje proti COVID-19?

Na cepljenje proti COVID-19 se lahko prijavite preko portala zVem ali pokličete v cepilni center na številko 051 304 352. Izvajamo pa tudi cepljenje za nenaročene. Informacije objavimo nekaj dni prej, kdaj se bo le-to izvajalo.

 

Ali moram kaj narediti, če med čakanjem na cepljenje zbolim za COVID-19?

V kolikor ste uvrščeni na seznam za cepljenje in zbolite za COVID-19, nas obvestite, da vas začasno odstranimo iz aktualnega seznama cepljenja. Po trenutnih podatkih traja zaščita pred ponovno okužbo do 6 mesecev. V začetku 6. meseca po preboleli okužbi nam ponovno javite, da vas damo na seznam za cepljenje. Glede na številne dodatne administrativne obremenitve, vam ne moramo zagotoviti, da boste na seznamu avtomatsko. Iz tega razloga vas prosimo, da si sami zabeležite, kdaj ste zboleli in kdaj nam morate javiti, da ponovno pridete na seznam.

 

Na cepljenje sem se prijavil preko portala Zvem, kaj sedaj?

Takoj po prijavi v portal Zvem boste dobili sporočilo, da ste se uspešno prijavili na cepljenje proti COVID-19. To pomeni, da ste od tega trenutka dalje na nacionalnem seznamu naročil za cepljenje proti COVID-19. Cepljenje poteka glede na nacionalno strategijo. Ko boste na vrsti za cepljenje vas bomo obvestili preko SMS sporočila, kamor vam bomo poslali datum, kraj in uro cepljenja. V kolikor se boste cepljenja lahko udeležili, sledite posredovani povezavi in potrdite termin.

Na dan cepljenja morate biti brez znakov in simptomov za svežo okužbo dihal in/ali prebavil, v nasprotnem primeru potrebujete testiranje na bolezen COVID-19.

 

Kje poteka cepljenje?

Cepljenje poteka v Domu II. slovenskega tabora Žalec (Aškerčeva 9a, 3310 Žalec).

 

Ali si lahko izberem sam, s katerim cepivom proti bolezni COVID-19 bom cepljen?

Zaradi zadostne količine cepiv, lahko posamezniki sami izberejo cepivo, s katerim bi želeli biti cepljeni.

 

Kje lahko dobim dodatne informacije glede cepljenja?

 

S katerim cepivom bom cepljen?

Trenutno se za cepljenje uporabljajo 4 vrste cepiv: mRNA cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna, cepivo Janssen ter vektorsko cepivo AstraZeneca. Za ZD Žalec od mRNA cepiv dobivamo cepivo Pfizer/BioNTech. Cepivo Pfizer je registrirano za osebe stare 12 let in več, ostala cepiva so registrirana za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.

 

Katera prednostna skupina je trenutno predvidena za cepljenje glede na dostopno cepivo v ZD Žalec? (posodobljeno 23.4.2021)

V skladu z mnenjem Posvetovalne skupine za cepljenje (PSC), da se odpravi starostna omejitev za cepivo AstraZeneca (Vaxzevria), trenutno
omejeno dosegljivostjo posameznih vrst cepiv in skladno z vrstnim redom prednostnih skupin IZVAJALCEM CEPLJENJA – CEPILNIM CENTROM trenutno veljavne Nacionalne strategije cepljenja proti covid-19, se trenutno dostopna cepiva uporabljajo po naslednjih kriterijih:

1. cepivi mRNA Pfizer/BioNTech (Comirnaty):
– starejši od 50 let,
– maturanti, ki še niso dopolnili 18 let,
– posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost in nosečnice https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_za_cepljenje_proti_covid_uskl_psc_apr_2021.pdf .

2. cepivo AstraZeneca (Vaxzevria):
– maturanti, stari 18 let in več ter zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature ter še niso bili cepljeni,
– zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v DSO in SVZ,
– starši oz. skrbniki posebej ranljivih kronično bolnih otrok,- starejši od 50 let, ki želijo biti čim prej na vrsti za cepljenje,
– kronični bolniki, stari 18 let in več*** (ki ne sodijo v skupino posebej ranljivih kroničnih
bolnikov) https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_za_cepljenje_proti_covid_uskl_psc_apr_2021.pdf .

Za cepljenje oseb z zmanjšano pokretnostjo na domu se lahko poleg cepiva AstraZeneca (Vaxzevria), uporablja tudi cepivo Pfizer/BionTech (Comirnaty). Za osebe z zmanjšano pokretnostjo veljajo enake prednostne skupine kot za pokretne osebe.

 

Kaj če sem covid-19 bolezen že prebolel?

V skladu z mnenjem PSC se za cepljenje oseb, ki so dokazano prebolele COVID-19 (izvid o PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem COVID-19 v zadnjih 8 mesecih), lahko cepljenje opravi samo z enim odmerkom cepiva proti COVID-19 (če oseba želi lahko prejme tudi polno cepljenje). Cepljenje oseb, ki so prebolele COVID-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije ali do 8 mesecev od začetka bolezni. Če je minilo več kot 8 mesecev od začetka bolezni, prebolevnik prejme polno cepljenje.

 

Kaj če zbolim za covid-19 po prvem odmerku?

Osebe, ki so dokazano zbolele za COVID-19 po cepljenju s prvim odmerkom, prejmejo drugi odmerek cepiva istega proizvajalca do 8 mesecev po začetku bolezni.

 

Delam v službi, ki po priporočilih za cepljenje spada med nujne službe. Kdaj bom na vrsti?

Vsi, ki delate v nujnih službah glede na nacionalno strategijo cepljenja in ne spadate med druge prednostne skupine, se ne naročajte pri izbranih zdravnikih. Trenutno zbiramo sezname zainteresiranih. V priponki imate dostop do razpredelnice v Excel-u, kamor bodo odgovorne osebe v neki nujni službi vpisovale vaše zaposlene. Vaša odgovorna oseba bo izpolnila tudi obrazec, v katerem se bo pravno formalno potrdilo, da spadate med nujno službo za posamezno kategorijo določeno s strani nacionalne strategije cepljenja in nam ta obrazec skupaj s seznamom posredovala na elektronski naslov, ki je naveden v priponki z navodili. Prosim, če pozorno preberete navodila v priponki. Ko bo na voljo cepivo, bomo vse, ki ste se uspešno prijavili v seznam cepljenja in boste na vrsti, poklicali s strani našega cepilnega centra in se dogovorili za termine cepljenja. Tovrstna cepljenja za nujne službe potekajo še vedno preko cepilnega centra.

Povezava do datotek: Excel seznam za cepljenje v nujnih službah, Obrazec za potrditev opravljanja nujne službe glede na nacionalno strategijo cepljenja proti bolezni COVID, Navodila cepilnega centra ZD Žalec za nujne službe.

 

Pridobitev potrdila o cepljenju COVID-19

Potrdilo o cepljenju COVID-19 lahko pridobite na portalu Zvem ali pri izbranem osebnem zdravniku. Za pridobitev potrdila preko portala Zvem potrebujete digitalno kvalificirano potrdilo, s katerim izkažete svojo identiteto, se elektronsko podpisujete in jamčite za vsebino elektronsko posredovanih podatkov.

 

Kje lahko pridobim več informacij glede cepljenja? 

Za več informacij nam lahko pišete na naš e-mail: cepljenje.covid@zd-zalec.si ali nas pokličete na telefonsko številko: 051/304-352 ali  031/732-635.

 

Gregor Kralj, dr.med., spec.

strokovni vodja

JZ Zdravstveni dom »dr. Jožeta Potrate« Žalec