Tel.: 03 713 43 00
  Fax: 03 713 43 45
  E-pošta: tajnistvo@zd-zalec.si
     
Predstavitev zavoda
Dejavnost in zaposleni
Informacije javnega značaja
Pripombe, predlogi in pohvale
Kako do nas
Javna naročila
 
  LABORATORIJ
  Navodila pacientom pred odvzemom biološkega materiala v laboratoriju
  Splošna navodila

Pred odvzemom biološkega materiala oddate napotnico pri okencu laboratorija ali jo oddate laboratorijskemu osebju področnega laboratorija in počakate v čakalnici. Priporočeno je vsaj nekaj minutno mirovanje v čakalnici. Napotnica mora vsebovati podatke o pacientu (ime in priimek, datum rojstva, številka KZZ), podatke o naročniku (številko, podpis in žig zdravnika, delovišče ali šifro izvajalca) in označene zahtevane preiskave.
Samoplačnik ne potrebuje napotnice. Za želene preiskave se dogovorite na sprejemnem oknu v laboratoriju.

Odvzem krvi

Pred vsakim odvzemom krvi mora pacient vsaj nekaj minut počivati in se psihično umiriti. Priporoča se vsaj eno tedenska zmanjšana telesna aktivnost. Da se izognemo dnevnim nihanjem nekaterih analitov v krvi je najprimernejši čas za odvzem krvi med 7.00 in 9.00 uro zjutraj.
Pacient naj prihaja na odvzem tešč, to pomeni, da 8 ur ni užival hrane in pijače, razen vode. Prav je, da v tem času ne kadite. Za določitev maščob se priporoča 12-urni post, 24 ur pred odvzemom pa ne smete zaužiti mastne hrane. Po odvzemu je pomembno, da tampon vsaj 5 minut pritiskate na mesto vboda. S tem preprečite krvavitev v podkožje in nastanek modric. Roka naj bo stegnjena.

Odvzem urina

Laboratorijsko osebje vam pove kakšen vzorec urina je potreben za preiskave. Najpogosteje se uporablja priložnostni vzorec urina. V tem primeru je potreben srednji curek urina. Prvi del urina spustimo v straniščno školjko, drugi del v lonček za odvzem urina, preostali del pa zopet v školjko.
Dojenčki in majhni otroci dobijo posebne vrečke za odvzem urina. Koža okoli izvodil naj ne bo namazana s kremo. Za mikrobiološke preiskave urina se priporoča jutranji urin (inkubacijski čas urina v mehurju 4-8 ur). Ženske lahko oddajo urin dva dni pred ali tri dni po končani menstruaciji oziroma v dneh, ko le te nimajo. Če prinesete urin od doma, naj bo odvzet v čisto posodico (dobite v laboratoriju). V laboratoriju mora biti v eni uri od odvzema.

Odvzem blata

Posodice za blato dobite v laboratoriju, skupaj z navodili o zbiranju blata ter dieti, če je le ta potrebna. Splošno zadostuje vzorec v velikosti lešnika ali 1-2 ml, če je iztrebek tekoč.


<- Nazaj
 
   
  sporočilo:  
   
   
Posredujte nam svoje želje, pohvale, pripombe in predloge.Več...
© 2006 Zdravstveni dom ŽalecIzvedba: i-Rose, d.o.o.